logo
 
Inici Congregació Imatge de diagramació
Objectiu del curs i lema
 

 

Amb Tu, seguim el viatge!

Justificació

La promulgació del l’any 2017 com a “Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament”, per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, ens permet prendre com a rerefons del lema del curs 2016-2017, tot un ventall de valors i principis relacionats o inherents al tema del turisme sostenible.

Destaquem, en primer lloc, una diferenciació de conceptes per contraposició de sentit. Ser turista és diferent de ser viatger o pelegrí. El turista mira des de fora, sense gaire implicació, programa tots els detalls del viatge i s’assegura el proveïment de totes les seves necessitats i desitjos; el viatger, en canvi, s’implica, viu l’experiència a fons, té capacitat d’admiració i desig d’aprendre, es deixar sorprendre i porta només allò què és imprescindible. Es tracta, per tant, de proposar una experiència de sortida des de diverses vessants, en la qual tots participem com a protagonistes del viatge, es a dir, com a viatgers.

Tenint en compte les diverses dimensions que cal cultivar a l’hora d’acompanyar l’adequat desenvolupament personal, proposem quatre aspectes per a treballar:

 1. Camí interior: La descoberta d’un mateix i la relació amb l’Altre, són aspectes prioritaris en el desenvolupament personal, perquè implica coneixement d’un mateix, acceptació de la pròpia realitat i valoració, entusiasta i dinàmica, de les capacitats personals, en bé dels altres.
 2. La relació amb els altres: No som éssers aïllats. La relació i el coneixement de realitats diferents a la pròpia és font d’enriquiment personal i social. Cal obertura de mires i capacitat d’acollida.
 3. Mobilitat (desinstal·lació): Hi ha un inconformisme sa, que implica inquietud interior, actitud reflexiva i crítica de la realitat, en resum, un constant estar en camí que evita l’estancament i la immobilitat existencial. La inquietud per la recerca de sentit és vital per arribar a assolir la felicitat personal.
 4. Relació amb l’entorn: L’experiència de sortida inclou un munt de possibilitats per a descobrir; una d’elles és el medi ambient. Es tracta de descobrir l’entorn com a espai per gaudir, però també com a responsabilitat pel que fa a la seva conservació i protecció.

La nostra proposta educativa, en el CARÀCTER PROPI, diu:

 • L’estil educatiu de les Escoles MDP promou el creixement i la maduració de l’alumnat des dels següents principis i criteris d’actuació:
 • Som escoles al servei del poble pel clima educatiu que fomentem i perquè acollim els infants i joves de qualsevol país, cultura i classe social (C.P. 1,1).
 • Som sensibles a la identitat cultural dels pobles on estan inserides, bo i potenciant les seves tradicions, la seva llengua i els costums propis (C.P. 1,9).
 • Ensenyem a veure la natura com a obra de Déu que s’ha d’estimar, respectar i tenir-ne cura (C.P. 2).
 • Eduquem la dimensió social i promovem la inserció en el món de forma responsable, constructiva i compromesa (C.P. 2.2).
 • Eduquem per a la pau, la convivència, la comunicació entre totes les persones i pobles amb esperit obert, dialogant, flexible, aliè a tota forma de violència (C.P. 2, 5.3).
 • Orientem l’alumnat en el seu treball formatiu escolar per tal que descobreixi llurs aptituds i limitacions, tot aprenent a ser responsables, autònoms i a desenvolupar totes les seves capacitats (C.P. 3, A)

Objectius

Camí interior

1. Possibilitar el coneixement personal, el creixement interior i l’obertura al transcendent.

Relació amb els altres

2. Afavorir un ambient de pau, de convivència, de comunicació entre tots els homes i pobles amb esperit obert, dialogant, flexible i aliè a tota forma de violència.

Mobilitat (desinstal·lació)

3. Potenciar l’actitud de recerca i la consciència de compromís en la transformació constant i positiva de la societat i del món en el qual vivim.

Relació amb l’entorn

4. Fomentar l’admiració i el respecte de totes les coses creades, sentint-nos responsables de la cura de la “casa comú”: el planeta. (cf. Laudato Si 1-3)

Amb Tu, seguim el viatge!
 
 
imatge de diagramació imatge de diagramació imatge de diagramació imatge de diagramació
© Caputxines de la Mare del Diví Pastor Última actualització o validació: 06.06.2017